Viulun jousi








Tältä näyttää viulun jousi. Olen numeroinut tähän piirroskuvaani jousen osat:

1. Kärki
Jousen kärjessä on kiilakolo jouhille.

2. Kaari

3. Sormisuojus

4. Ruuvi
Ruuvimekanismin avulla säädellään jouhien kireyttä. Ruuvia siis kierretään ennen soittamista niin, että jousi on tarpeeksi kireällä, jotta sillä voi soittaa. Ennen soittamista jouhille lisätään hartsia kitkan suurentamiseksi. Jouhet on myös kiristettävä ennen hartsin levitystä. Hartsista ja sen käyttämisestä kerron myöhemmin lisää. Soittaessa jouhia kannattaa hiukan löysätä hartsauskireydestä. Jouhien olisi soittaessa taivuttava kimmoisia kieliä vasten muttei kuitenkaan liikaa. Kun lopetat soittamisen, muista löysätä jouhet ruuvista.

5. Jouhet

Muistan, kuinka lapsena ihmettelin jouhia, joista viulunsoiton opettajani sanoi, että ne ovat hevosenhäntää. Kun kerroin ystävilleni jouhien olevan hevosenhäntää, ystäväni eivät aluksi uskoneet minua. Asian varmistuttua kaikki ihailivat joustani.

6. Helmiäiskoriste

7. Tyvi eli kanta


Viulun jousi koostuu puuosasta ja jouhista. Hevosenhäntäjouhia on noin kaksisataa yhtenä nippuna. Muuten laadukkaan jousen materiaalina käytetään tavallisesti pernambuco-puuta. Halvoissa viulun jousissa, varsinkin pienten lasten jousissa, käytetään myös hiilikuitua.

Puujousi tuottaa kauniimman äänen kuin hiilikuitujousi.

Jokainen jousi soi omalla tavallaan, ja sinä soittajana saat jousen soimaan omalla ainutlaatuisella tavallaan.